Haringvliet, Het gemaal

Op 30 september in het kader van het Haringvlietweekend een monitoringsduik gemaakt. Met ”de Oude Jacob” vanuit Middelharnis naar de overzijde van het Haringvliet gevaren. Een leuke dag waarbij diverse verhalen werden verteld over de geschiedenis, het heden en de toekomst van het Haringvliet. Dit alles in het kader van het Kierbesluit 2018. Samen met Sanne maak ik een zeer ondiepe scharrelduik om zoveel mogelijk data te verzamelen ten aanzien van de monitoring en tevens de mensen op de boot een kijkje onderwater te geven middels de foto’s die we maken. Ik heb de groothoek erop staan om het landschap te kunnen vastleggen en Sanne doet het macrowerk. Onder de boot is het slechts 2,8 meter en richting de kant uiteraard steeds ondieper. We zien veel fontijnkruid, waterpest en aarvederkruid. Bijzonder is dat hier ter plaatse ook diverse bossen met Vallisneria staan. Uiteraard is de bodem ook weer bezaaid met quaggamosselen, waar talloze zwartbekgrondels rondspringen. Op de vallisneria vinden we nog een kolonie met Hydra’s, diverse oorvormige poelslakken, een paar ovale kapslakken, een aasgarnaaltje en een visbloedzuiger. Door mijn lenskeuze is fotograferen erg lastig. De begroeiing is inmiddels al wat minder uitbundig aan het worden. Het is duidelijk herfst. Plaatselijk duiken we over een kleiplateau, waar allerlei holen in zitten van de Chinese Wolhandkrab. Uiteraard ook veel vervellingen van deze Wolhandkrab, maar helaas geen levende exemplaren. Hetzelfde geld voor de zwanenmosselen. Diverse schelpen gevonden, maar geen levende exemplaren. In de buurt van het gemaal tientallen blankvoorns, die druk heen en weer zwemmen. Leuk om zoveel vis te zien. Op de terugweg zie ik op de rotsen van de naastgelegen pier, weer diverse zwartbekgrondels. Inmiddels liggen we alweer bijna een uur in het water en we besluiten weer terug te zwemmen naar de Oude Jacob. Onderweg nog wat zoetwaterspons en als klap op de vuurpijl een enorme karper, die nog twee maal een kijkje bij ons komt nemen. Echt een enorm beest van zo’n 80 cm schat ik. Voor mij de eerste karper onder water. Weer terug op de boot onze bevindingen en foto’s gedeeld met de andere gasten. Al met al een leuke, leerzame en gezellige dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *