Todi, Beringen (België)

Het nieuwe jaar is weer begonnen. Net als vorig jaar besluiten we onze nieuwjaarsduik in Beringen bij TODI te gaan maken, zodat onze zoon ook lekker mee kan duiken. Lekker warm water met perfect zicht en heel veel vis.

Mariëlle haar broer heeft ook wel zin in een dagje duiken, dus gaan we vier man sterk richting het zuiden. Na het uitzoeken van de BCD’s en lood laten we ons begin van de middag onder zakken. We scharrelen langzaam rond in de oude indikker. Het valt me op dat er ten opzichte van een jaar geleden veel meer vis aanwezig is. In de steenkorven zie je als je goed kijkt heel veel kleine en jonge visjes. Ze hebben het blijkbaar prima naar hun zin en gedijen goed. Sommige zijn nog geen centimeter groot. TODI zal inmiddels wel de tel kwijt zijn geraakt met al die jonge aanwas. Vorig jaar hadden we een verkeerde lenskeuze gemaakt door de fish-eye te monteren. Nu hebben we gewoon de standaard 14-42mm lens voor en kunnen we prima foto’s van de vissen maken. Wel onder voorwaarde, dat de vissen een beetje stil hangen en je aankijken.

De citroencicliden zijn het eenvoudigst om te fotograferen. Er zijn er tientallen van en er kijkt er altijd wel eentje je kant op. Een hele leuke, voor ons nieuwe bewoner in TODI, is de reuze kogelvis. Ik denk dat dit een van mijn favorieten is. Lastige jongens of meisjes zijn de pacu’s. Deze enorme vissen, van een centimeter of 80, kun je niet missen, maar een foto maken lukt me niet goed. Ze zijn steeds te snel  en weigeren me aan te kijken. Tientallen foto’s, maar geen eentje met een goede compositie die ook scherp is.

We gaan even naar het midden van de indikker om in de dubbele cijfers terecht te komen. Tien komma zeven meter laat Timo me zien. Ik geef de camera over aan Mariëlle. Hopelijk kan zij de pacu’s wel goed vastleggen. Timo is ook druk bezig met foto’s maken. Sinds de kerst hebben we een Olympus Tough 5. Tot 15 meter waterdicht en prima geschikt voor dit soort duiken. Ik ben benieuwd naar wat Timo allemaal vastlegt. Ik had mijn zwager nog een biertje beloofd, dus we gaan nog even een pintje pakken in de lokale kroeg. Echt lekker kletst het hier niet, dus gaan we met z’n vieren maar even babbelen in de onderwatergrot op vijf meter diep. We liggen er al dik een uur in en gaan eruit. Flessen verwisselen, even wat drinken en de blaas legen. Na vijftig minuten maken we een tweede duik. Er moeten nog zoveel vissen worden vastgelegd. De kogelvissen moeten nog beter en de arowana’s zijn lastig, maar lukken uiteindelijk wel. De pangasius is ook een uitdaging en de resultaten vallen steeds tegen. De tilapia laat zich goed benaderen. Ik ga nog even rustig op de omgevallen boom liggen en maak tientallen foto’s van alles wat langs komt. De zeilvin pleco staat er ook weer op. Het tweede uur vlieg snel voorbij. Terwijl Mariëlle en Eduard eruit gaan, geeft Timo mij nog even een praatsymbool. Saampjes nog even de onderwater babbelbox in en vijf minuten later volgen we onze buddies die inmiddels al aan het opruimen zijn. Snel opruimen en douchen, want de meesten van ons hebben het toch wat fris gekregen. Beneden in het restaurant warme chocomel en vervolgens van een overheerlijke mijnwerkersmaaltijd (aardappelschotel met spek) genoten, terwijl we via de onderwatercamera’s de duikers in de gaten houden.

Eén reactie:

  1. Mooie foto’s en goed verhaal! Doe zo voort! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *