Grevelingenmeer, Dreischor het gemaal

Brrrr, het is rond het vriespunt als ik bij het gemaal van Dreischor uit de auto stap. Rap omkleden en snel het water in, voordat ik te veel afkoel. Als ik klaar ben met omkleden, komt er net een duiker het water uit. Even een kort praatje en ik begrijp dat het water 6 graden is. Het zicht is 4 à 5 meter en het leven onder water wat stilletjes. Prima weer dus om foto’s te maken van de slanke rolsprietslakken, die er in overvloed zijn. Ik ga gauw de trap op en heb er heel veel zin in. In mijn enthousiasme struikel ik op de trap en val ik naar links. Ik probeer gelijk weer over eind te komen, maar zit op een of ander manier met mijn fleskraan vast in het prikkeldraad. Wat een kluns, ik kan geeneens traplopen. Gelukkig komt mijn Belgische collega-duiker mij helpen en hij bevrijdt me uit deze lastige positie. Even checken: camera, flitser, trimvest en droogpak , alles lijkt te functioneren. Alleen mijn linkerknie voelt wat beurs. Ik bedank mijn tijdelijke buddy en heel rustig loop ik naar het water. Geen stommiteiten meer vandaag, neem ik mij voor. Op een meter diepte kijk ik eerst heel goed naar de camera en de flitser en ik zie nergens bellen uitkomen. Wel blijkt het linkerhandvat van de flitser verbogen te zijn. Nu even onhandig, maar dat is thuis wel te repareren. Het ondiepe stuk zit vol met de slanke rolsprietslakken en ik ga aan de slag met een mooi exemplaar boven op het roodwier. Ik wil netjes inzoomen, maar shit, de camera reageer niet. Toch schade denk ik verschrikt??? Na een paar minuten proberen wordt het me duidelijk wat er aan de hand is:. ZOOMRING VERGETEN !!! Vandaag dus een kluns in het kwadraat. Daar gaan de fotoplannen voor vandaag, want de lens staat helaas helemaal uitgezoomd. Teleurgesteld duik ik verder richting het gemaal en ik laat me zakken naar een meter of negen. Ik zie veel geknikte aasgarnalen en een mooie kleine zeenaald die langzaam rondzwemt. Ik besluit toch maar te gaan fotograferen. Allebei de macro-lensen erop en volledig uitgezoomd. Rare instelling, maar het is niet anders! Misschien kan ik van het weekend nog wat croppen en komt er nog wat moois uit. Lastig om de beweeglijke zeenaald te belichten met het snootje, slechts eenmaal krijg ik het licht netjes op het zeenaaldje en dan schiet het beestje een holletje in. Vervolgens besteed ik nog wat tijd met de wat grotere aasgarnalen en de weduwerozen op het gemaal. Ik heb het inmiddels best wel naar mijn zin en baal ervan dat ik eruit moet, omdat de lucht bijna op is. Ik heb vandaag maar een 7 liter fles (200 bar) meegenomen in de veronderstelling dat een uur voldoende zou zijn. Binnenkort maar weer terug met zoomlens en beter gevulde fles is het plan. Heel rustig beklim ik de trap. Mijn Belgische redder in nood zal inmiddels wel weg zijn, dus geen foutjes meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *