Grevelingenmeer, Dreischor het gemaal

Na vorige week had ik nog wat goed te maken bij Dreischor. De laatste duik van het jaar wordt dus het gemaal. Even twijfel ik of we wel moeten gaan, want er is 35 mm regen voorspeld en windkracht 6 met stoten naar windkracht 7.  Gelukkig trekt de regen eind van de ochtend al weg en ligt Dreischor qua wind ideaal. We hebben de stek helemaal voor ons alleen. Met dit weer natuurlijk niet heel vreemd. Achter de dijk ligt het water er prima bij. Snel omkleden, want aan deze kant giert de wind ons om de oren. Binnen 20 minuten klauteren we de dijk over en kan de laatste duik beginnen. We vinden binnen een minuut de eerste rolsprietslak, maar voor we er een vinden die ideaal zit zijn we weer even verder. Mariëlle maakt de plaatjes en ik zoek naar gunstig zittende bifida’s. Mariëlle laat af en toe wat zien. Op de display ziet het er heel fraai uit. Vandaag ons allerkleinste snootje erop geschoven. Zelf lukt het me hier niet mee, maar Mariëlle heeft het beter onder de knie. Na 25 minuten zwemmen we over het dijkje en gaan we een paar meter de diepte in. We vinden een oranje drietandkalkkokerworm, die mooi aan de binnenzijde van een oester zit. Mariëlle is weer even bezig en ik scharrel wat rond. Het zicht is vandaag rond de acht meter en mijn computer geeft 5 graden aan. We vervolgen onze weg naar het gemaal en zoeken daar naar knotsslakjes. Helaas kunnen we deze niet vinden. Wel diverse spookkreeftjes en onder het gemaal springen duizenden garnalen rond. Net voor het gemaal slingert nog een visje rond. Volgens mij een stekelbaarsje dat niet heel lang meer mee zal gaan. Vermoedelijk door het gemaal naar buiten geperst. Alweer 50 minuten onder water en Mariëlle haakt de camera los en geeft aan dat ze zo terug gaat. Ik neem hem over en ga nog even een kwartiertje foto’s maken. Eerst de garnalen en later probeer ik de groene wierslakken in het ondiepe stuk te vereeuwigen. Het mini-snootje gaat eraf, want daar bak ik nog steeds niets van. Na ruim 70 minuten is het prima. Het begint fris te worden. De laatste duik van 2018 zit er op. Het is een mooi duikjaar geweest. Zodra ik het muraltmuurtje weer over klim, giert de wind me weer om de oren. Toch bijzonder dat je hier onderwater helemaal niets van meekrijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *