Oosterschelde, Zeelandbrug

Vandaag willen we van de Val terug naar de brug duiken. In het verleden hebben we een aantal maal in de diepte slakdolven gevonden. Hopelijk gaat het vandaag weer eens lukken. Als we de trap over lopen, zijn we verbaasd over een boot die knetter hard door het duikgebied vaart. Meerdere malen vaart deze met een oranje zwaailicht tot aan de dijk. Eenmaal ligt hij strak naast de aluminium trapleuning van de tweede trap. Levensgevaarlijk wat er gebeurt. Gelukkig zijn er maar vier duikers in het water en gaat het allemaal goed. Hoofdschuddend lopen we richting de Val, waar we net na de kentering het water in stappen. Met hoogwater is dit redelijk eenvoudig en we laten ons rap de diepte in zakken. We komen mooi begroeide blokken tegen vol met paarse kokerwormen en diverse nestjes van de groene zeedonderpad. Steeds dieper zakken we, richting de 24 meter. De hoeveelheid brokkelsterren is enorm. Erg spijtig allemaal, we hebben echt een keer een flinke winter nodig om deze populatie weer te decimeren. Af en toe zitten er wel wat mooie stukken tussen. Diverse donderpadden, pitvis en verschillende botervissen. De heremietkreeften struinen vrolijk tussen de brokkelsterren door. Ik kijk op mijn computer en zie dat het 5 graden is, we op 23 meter zitten en nog 5 minuten van de deco afzitten. Helaas weer geen slakdolven, maar wel dringend tijd om het hoger op te zoeken. Langzaam wordt het weer wat lichter en komen we ook nog twee hele grote nesten met verse rode eitjes van de gewone zeedonderpad. Inmiddels zitten we weer rond acht meter en Mariëlle houdt het voor gezien. Ik besluit nog een kwartier ondiep rond te scharrelen richting te peiler. Misschien kom ik nog iets bijzonders tegen. Ik zie nog een glasmuiltje, waar helaas geen  fatsoenlijke foto van te maken valt. Stukje verder zit nog een zeedonderpad, die weinig schuw is en ik besluit met de kleine snoot zijn oog op de gevoelige plaat vast te leggen. Zo komen er nog een paar foto’s op het vrijwel lege geheugenkaartje. Na een paar pogingen peddel ik door en kom 25 meter voor de trap boven. Slakdolven gaan  weer lastig worden denk ik. Als ik de trap over kom is op Mariëlle na de hele parkeerplaats verlaten. We spoelen de duikspullen en tuffen vervolgens weer richting Dordrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *