Middelharnis, havenhoofd

Helemaal verbaasd, zie ik bij de instap op de basalt trap een ree lopen. Het dier loopt tot halverwege zijn knieën in het water en struikelt steeds over de met algen begroeide basaltblokken. Heel voorzichtig sta ik stil. Ik ben bang dat het dier schrikt en zijn poten breekt. Gelukkig heeft hij me in de gaten en loopt rustig weg. Ik probeer nog een foto te maken. Met een onderwaterhuis, flister en macrolens zal dit wel niet heel geweldig worden vrees ik. Na twee klikken is het dier verdwenen en kan ik het water in. Aan de oppervlakte peddel ik naar de boei van RWS. Langzaam laat ik me zakken en struin de boei en ketting op mijn gemak af. Het zicht is vandaag heel goed (ruim 2,5 meter). Uiteraard tig quaggamosselen. Hiertussen lopen heel veel vlokreeftjes. Wel 20 minuten ben ik bezig met een foto. Het is heel lastig om vrij te hangen op een meter of twee en een macro-opname te maken terwijl de boei zachtjes deint op de golven. Na 20 minuten ben ik er klaar mee en laat me zakken langs de ketting. Op 13 meter is de ketting helemaal vol met hydra’s en kokertjes van de kaspische slijkgarnaal. Op 15,5 meter is de slibbodem en schiet ik het kompas op 150 graden richting de nol. Overal kleine plukjes met quagga’s die allemaal begroeit zijn met hydra’s. Ik zie nog tweemaal een wolhandkrab, die zich snel ingraaft. Langzaam kom ik weer ondieper en op 6 meter zie ik het eerste groen. Her en der ook wat grondels. Ik kies er voor om richting de kop van de nol te duiken. Op een meter of vier ga ik naar links en volg de basaltblokkenrand. Hier zie ik aardig wat grondels en langzaam maak ik weer diepte. Tot tweemaal toe een grote groep met aasgarnaaltjes. Foto’s maken gaat gewoon op de gok. Ik volg de rand verder en dan kom ik weer talloze garnalen tegen. Het zijn er tientallen. Ze zijn super nerveus en stuiteren heen en weer. Ik zit alweer op 12 meter en maak maar een paar foto’ s. De 50 bar is al gepasseerd, dus zeker tijd om op te stijgen. Onderweg omhoog nog veel grote grondels. Rond de 3 a 4 meter maak ik flink vaart naar de trap en duik mijn fles bijna leeg. Ik neem nog een watermonster en de voorjaarsmonitoring 2019 is weer voltooid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *