Anna Jacobapolder

In september en begin oktober ben ik in totaal zeven maal op bezoek geweest bij het zeepaardjesdorp van Anna Jacobapolder in ’t Zijpe. De eerste maal was heel bijzonder. Ik was helemaal blij met de vondst van een middelgroot lichtbruin zeepaardje. Terwijl ik foto’s aan het maken was zag ik ik mijn ooghoek een donker en bijna zwart zeepaardje. Ik concentreer en focus me voor de foto’s van dit diertje. Wanneer ik na tien minuten weer op zoek ga naar het lichtbruine exemplaar blijkt dat er ineens twee lichtbruine zeepaardjes zijn. Ze zitten op nog geen tien centimeter van elkaar en zwemmen heel even naar elkaar toe. Helaas was ik toen net te laat met het afschroeven van de lens en het opnieuw richten van de flitser zodat ik ze niet beide op één foto heb staan. Een duik later zie ik dat er ook nog een heel klein donkergekleurd zeepaardje is. Deze is klein en beweegt zich nog wat onhandig en zit veel stil. In deze duik heb ik binnen een kwartier alle vier de zeepaardjes gevonden. De diertjes wennen na een tijdje aan je en gaan gewoon verder met jagen en op sommige dagen waren ze ook heel actief en zwommen ze regelmatig van stokje naar stokje en af en toe gingen ze ook op de naastgelegen oesters zitten. Een van de zeepaardjes bleek op een van mijn duiken last te hebben van jeuk. Gedurende zo’n twintig minuten was hij/zij hard met de kop/nek aan het schuren tegen de stok waarop hij/zij zat. Ik had graag even willen helpen, maar dat zou vermoedelijk niet zo’n heel goed idee zijn geweest. Toen Mariëlle een keer meeging vond ze ook nog een middelbruin gekleurd zeepaardje op de naastgelegen fuik. Of deze hier ook heel lang heeft gezeten kan ik niet met zekerheid zeggen. Een week later was het diertje in ieder geval weer vertrokken of had zich dermate goed verstopt dat we hem/haar niet konden terugvinden. Vanaf begin oktober begonnen de diertjes weer te vertrekken en half oktober was er alleen nog een lichtbeige zeepaardje, die het dorpje nog bewaakte.
Deze zal binnenkort ook wel weer de diepte opzoeken of zich met de stroming mee naar betere oorden bewegen. Het is een top zeepaarden seizoen geweest. Met vijf zeepaardjes op zo’n 2 m2.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *