Surfplas Raamsdonksveer

In de ochtend besluit ik dat ik zin in een duikje heb. Geen zin om naar Zeeland te rijden, dus ik kies voor een zoetwaterplas dicht in de buurt. Gisteravond niets opgeladen, dus maar kijken hoelang de accu’s het gaan volhouden. Na 20 minuten is alles gepakt en rij ik richting Raamsdonksveer. Zoals verwacht ben ik helemaal alleen. Ik kijk even bij het water. Het ziet er rustig en redelijk helder uit. Ik maak me klaar en na een half uurtje lig ik in het water en laat me rustig zakken. Het water is redelijk helder met een meter of vier zicht. Ik duik richting de knik in het zand en voel rond de vijf meter dat de comfortabele watertemperatuur drastisch daalt. Aan de oppervlakte was het heerlijk vijftien en op elf meter nog maar acht. Ik zie een touw hangen dat helemaal mooi begroeid is met zoetwatermosselen. De sifonen puilen helemaal tussen de twee kleppen uit. Grappig om te zien. Ik zie lichte en dondergekleurde sifonen. Ik moet heel voorzichting naderen, want de mosselen schrikken snel en dan verdwijnt de instroomopening weer tussen de schelpen. Ik vind het behoorlijk fris, want ik had gekozen voor mijn enkele onderpak. Na 15 minuten ben ik tevreden over de mosselen en duik ik verder. Ik zak nog wat dieper, maar het zicht wordt ineens heel slecht met maar een paar decimeter. Ik stijg op om weer wat te kunnen zien en ga weer richting de oever. In het groen vind ik een lint met baarzeneitjes. Hele fraaie scherp getekende eitjes. Helaas heeft de flitser het begeven. Balen, maar dat zat erin. 120 foto’s is een beetje het maximum met de D3. Ondiep scharrel ik wat rond richting de andere hoek van de plas. In de omgevallen boom veel zoetwaterspons en spookachtige slierten met algen. Ik kom nog een enorme school met baarzen tegen. Verder nog een hele forse paling in de metalen buis. Ik probeer nog wat te fotograferen, maar het lukt niet om nog wat uit de accu te persen. Na ruim tachting minuten ben ik in de hoek en sta ik op om het water uit te klauteren. De oever is hoog en ik heb best veel moeite met mijn knie om de opstap te maken. Wandelen naar de auto is gelukkig geen punt. Omkleden en weer richting Dordrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *